Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου 2014

Τρόποι επικοινωνίας στο διαδίκτυο

         ΤΡΟΠΟΙ     ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΤΟ  ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Επικοινωνία είναι η ανταλλαγή μηνυμάτων , δηλαδή πληροφοριών ,ιδεών,
μεταξύ δύο ή περισσοτέρων ανθρώπων.

Η επικοινωνία συνδέεται με την κοινωνική φύση του ανθρώπου, την ανάγκη
του να συμβιώνει με τους ομοίους του και να αναπτύσσει μαζί τους ποικίλους
δεσμούς.

Οι άνθρωποι από αρχαιοτάτων χρόνων βρήκαν τρόπους  για να επικοινωνούν,
χρησιμοποιώντας   χειρονομίες, σύμβολα και εικόνες .

Η επινόηση του αλφαβήτου  και της γραφής έδωσε σημαντική ώθηση στην
εξέλιξη του ανθρώπου .  

Σήμερα θα σας παρουσιάσουμε κάποιες μορφές επικοινωνίας.
Τηλεδιάσκεψη   (videoconference) είναι η σύγχρονη (ταυτόχρονη) συνάντηση από απόσταση κατά κανόνα μέσω Διαδικτύου.
Ο όρος τηλεδιάσκεψη αναφέρεται στις δυνατότητες χρήσης που παρέχουν τα τελευταίας τεχνολογίας επικοινωνιακά μέσα όπως οι υπολογιστές, οι κάμερες, τα μικρόφωνα, οι προβολείς φωτεινών εικόνων, βιντεοκασέτες, τα CD- ROMs και η τηλεόραση. Τα μέσα αυτά εξασφαλίζουν τη μεταφορά διαφορετικών τύπων πληροφοριών ( εικόνας, ήχου, κειμένου ) και επιτρέπουν την άμεση, ζωντανή και αμφίδρομη σύνδεση.        
Για την υποστήριξη υπηρεσίας τηλεδιάσκεψης υπάρχουν πλατφόρμες ελεύθερου ανοικτού αλλά και εμπορικού λογισμικού
Ορισμένες από τις πλατφόρμες τηλεδιάσκεψης διατίθενται από τους δημιουργούς τους μόνο για χρήση ως υπηρεσίας (π.χ. Skype) ενώ άλλες πλατφόρμες πωλούνται (π.χ. Saba Centra) ή διατίθενται ελεύθερα (π.χ. ΒΒΒ) .
Στις εφαρμογές τηλεδιάσκεψης υπάρχουν εργαλεία όπως:
  • Κατάλογος συμμετεχόντων
  • Δωμάτιο συνομιλίας (Chat room)
  • Εργαλεία Επικοινωνίας - Αλληλεπίδρασης
  • Έρευνα
  • Κουίζ
  • Διαμοίραση επιφάνειας εργασίας ή εφαρμογής - αρχείου
Η τηλεδιάσκεψη  βοηθά τις επιχειρήσεις να επικοινωνούν με τα υποκαταστήματα σε όλο τον κόσμο  και να ανταλάσσουν  εμπειρίες και απόψεις  χωρίς να  χάνουν  χρόνο και χρήμα σε ταξίδια.
Σημαντικό ρόλο παίζει και στην εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση.
Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση προσφέρει τεράστιες ευκαιρίες αλλά και προκλήσεις  στην εκπαίδευση της σημερινής εποχής .
      Εξ αποστάσεως εκπαίδευση είναι η υποβοηθούμενη από τα μέσα    επικοινωνίας  εκπαίδευση (ταχυδρομείο, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ραδιόφωνο, τηλεόραση, κασέτες βίντεο, υπολογιστές, τηλεδιάσκεψη και άλλα) με μικρή ή καθόλου διαπροσωπική ή σε τάξη επαφή μεταξύ εκπαιδευτή και εκπαιδευόμενου.
Σήμερα, η εξ αποστάσεως εκπαίδευση υλοποιείται σχεδόν αποκλειστικά με την υποστήριξη του υπολογιστή, και πιο συγκεκριμένα σε διαδικτυακό περιβάλλον. Για το λόγο αυτό, τείνει να είναι ταυτόσημη με τις έννοιες ηλεκτρονική μάθηση (e-learning), μάθηση υποβοηθούμενη από υπολογιστή (computer assisted learning), μάθηση μέσω διαδικτύου (online learning), διαδικτυακή εκπαίδευση (online education), εκπαίδευση βασισμένη στο διαδίκτυο (web-based education).
        Η λεκτική επικοινωνία    ορίζεται κυρίως ως η ικανότητα του ανθρώπου να μιλά και να κατανοεί αυτά που του λένε οι άλλοι. Επιτυγχάνεται με τη σωστή χρήση του προφορικού  λόγου.

Η λεκτική επικοινωνιακή διαδικασία επιμερίζεται στον προφορικό, στο γραπτό και στον ηλεκτρονικό λόγο.


      Chat room. Online chat είναι ένας τρόπος επικοινωνίας με την αποστολή μηνυμάτων κειμένου για τους ανθρώπους στο ίδιο chat-room σε πραγματικό χρόνο . Κάποια από τα δωμάτια συνομιλίας , όπως η Yahoo! χρησιμοποιούν τόσο το κείμενο και φωνή ταυτόχρονα .
     Κάποια οπτικά δωμάτια συνομιλίας περιλαμβάνουν επίσης ήχους και βίντεο επικοινωνίας , έτσι ώστε οι χρήστες μπορούν πραγματικά να δουν και να ακούσουν ο ένας τον άλλον. .

      Το πρώτο online σύστημα συνομιλίας ονομαζόταν         Talkomatic, και δημιουργήθηκε από τους Doug Brown και David R. Woolley το 1974 σχετικά με το σύστημα PLATO στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις. Προσέφερε πολλά κανάλια, καθένα από τα οποία θα μπορούσε να φιλοξενήσει μέχρι και πέντε άτομα, με μηνύματα που εμφανίζονται στις οθόνες όλων των χρηστών-χαρακτήρα προς χαρακτήρα-, όπως είχαν πληκτρολογηθεί.

      Η Εφαρμογή Talkomatic ήταν πολύ δημοφιλής μεταξύ των χρηστών PLATO μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1980

     Η κύρια χρήση ενός chat room είναι να μοιράζονται πληροφορίες μέσω του κειμένου με μια ομάδα άλλων χρηστών . Οι χρήστες σε ένα συγκεκριμένο δωμάτιο συνομιλίας συνήθως συνδέονται μέσω ενός κοινού ενδιαφέροντος ή άλλης παρόμοιας σύνδεσης.                                               Στα chat rooms υπάρχει μια πηγή για πολλά θέματα.

Τα παιχνίδια συχνά παίζονται στα chat rooms .
Τα Chat rooms έχουν συνήθως αυστηρούς κανόνες που πρέπει να  ακολουθήσουν οι χρήστες προκειμένου να διατηρηθεί η ακεραιότητα και η ασφάλεια για τους χρήστες τους .
                                                                                                
                                                                                                       8/ 11/ 2013


Ομάδα Εργασίας

Θάνος  Καλαντζής
Γιώργος Κώνστας
Θοδωρής Λούβρος
Ιάκωβος Κιρετζιάν
Δημήτρης Ζερκίδης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου